La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, amb el lema general “Contra el VIH, Fes-te'n la Prova!!” s’uneix, amb la resta d’institucions nacionals i autonòmiques, a la iniciativa impulsada per ONUSIDA per a millorar el diagnòstic de VIH. ONUSIDA estima en 36,9 milions de persones al món que vivien amb el VIH en 2014, quan es van produir dos milions de noves infeccions per VIH i van morir per aquesta causa 1,2 milions de persones.

 

La via de transmissió mes freqüent és la sexual, seguida de la transmissió per compartir material per a l’ús de drogues injectades. Augmentar el diagnòstic i el tractament precoç de la infecció millora el pronòstic, disminueix la transmissió a altres persones i augmenta els beneficis que ofereixen els tractaments actuals contra la infecció per VIH. Aquest és el principal repte a què ens enfrontem a Europa, perquè es considera que l’any 2014 el diagnòstic tardà de la infecció per VIH se situava en el 49,2% dels nous diagnòstics. (Xarxa de Vigilància Epidemiològica VIH/SIDA).

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té com a objectiu principal aconseguir més control de la infecció per VIH per mitjà de la prevenció, el diagnòstic precoç i els tractaments adequats, així com la millora de la qualitat de vida de les persones afectades i la lluita contra l’estigma i la discriminació. Tot açò s’emmarca en l’estratègia de millora de l’abordatge del VIH i de les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS). La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té com a centres específics per a abordar-les els Centres d’Informació i Prevenció de la Sida, que des de l’1 de desembre de 2014 es van transformar en Unitats de Prevenció de la Sida i Infeccions de Transmissió Sexual (CIPS i ITS). Mantenen el caràcter preventiu, però han ampliat les activitats individuals i comunitàries a les relacionades amb el VIH/sida i les ITS. Per a accedir als CIPS i ITS n'hi ha prou de telefonar al número d’informació gratuïta. No cal presentar cap documentació per a ser atés.

Informació: Unitats de Prevenció de la Sida i Infeccions de Transmissió Sexual (CIPS i ITS d’Alacant, Castelló i València) PROVA GRATUÏTA I CONFIDENCIAL / TELEFONA O ACUDEIX / TELÈFON LÍNIA GRATUÏTA 900 70 20 20 (horari d'atenció telefònica de 9 a 14h)