Xavi Sarrià visita l’IES Henri Matisse per a parlar del seu nou llibre i conversar amb els alumnes

Xavi Sarrià, filòleg, cantant i líder de la mítica banda valenciana Obrint Pas, ha publicat la seua primera novel·la, Totes les cançons parlen de tu (Sembra Llibres), després de l’èxit de la seua última obra Històries del Paradís. Sarrià conta la vida i l’entorn de l'Ivan, un adolescent de la primera generació post-franquista,  on es barregen l’amor, l'odi i la revolta en la València dels anys 90.

Una entrevista de NAIARA GIMENO – PATERNA

 
Hem sentit que Obrint pas s’ha pres un temps, tornarem a escoltar-vos?

Després de portar des de l’escola junts fent concerts, ens vam adonar que no teníem temps per a nosaltres mateixos, per això hem decidit parar un poc, ja que volíem un temps per desconnectar de tot aquest món i donar-nos unes vacances.

 

Has decidit canviar la música per la literatura? Quins són els teus plans de futur?

Crec que mai podré deixar d’escriure cançons però m’agradaria continuant escrivint més llibres en un futur.

 

Quina de les cançons que has escrit és la que més t’agrada?

Totes són especials per a mi, el que fa que siguen així és que algú em diga que una cançó l’ha marcat i s’hi identifica. De totes maneres si hem de dir algunes trio No tingues por, No estàs sol, La flama i especialment La vida sense tu.

 

Com has pogut compaginar els concerts amb escriure un llibre?

Això és prou complicat, ja que per a escriure un llibre necessites temps per a pensar i amb els concerts no tens eixe temps. A més, t’oblides de les idees que tenies, però els concerts t’ajuden a tindre un altre punt de vista sobre el llibre, ja que com done la tabarra al meu grup per a què lligen el meu llibre, em donen la seua opinió.

 

D’on va sorgir la idea de fer aquest llibre?

Sempre havia tingut ganes d’escriure un llibre perquè volia expressar allò que sentia amb les cançons. Després de compondre “La vida sense tu”, em vaig adonar que una cançó es quedava curta per a reflectir el que sents, ja que té una limitació, per això, vaig decidir fer aquest llibre que està menys o més basat en aquesta cançó.

 

“Totes les cançons parlen de tu”, però aquest llibre també parla de tu?

Parla un poc de mi però des d’un punt de vista fictici, pense que tots es poden sentir identificats, ja que parla dels problemes de l’edat a l’adolescència.

 

Per què has triat eixe títol per a la novel·la?

De xicotet escoltava cançons i sempre em refugiava en elles. Després d’escoltar-ne algunes sentia com si les cançons parlaren dels meus sentiments per això vaig triar Totes les cançons parlen de tu, perquè pense que totes les cançons parlen de nosaltres.

 

Per què vas triar Sembra Llibres com a editorial i no altres? 

Vaig triar Sembra Llibres per què és una editorial xicoteta i independent que ha aparegut fa poc on volen fer llibres que marquen un canvi. A més, sent que són gent de confiança perquè em van permetre fer tot el que volia.

 

Quins del dos llibres que has escrit t’agrada més? 

 M’agraden els dos, perquè parlen de conflictes diferents però Totes les cançons parlen de tu m’agrada un poc més, potser perquè és l’últim que he escrit.

 

Com veus el futur del valencià? 

Tinc esperança i por. Per una banda, tinc esperança perquè com vaig ser la primera generació que des de xicotet ha pogut estudiar en valencià, he vist que cada vegada hi ha més gent sense prejudicis i que el parla. D’altra banda, tinc por perquè l’han tornat llengua minoritària i han tancat tots els canals de transmissió en valencià; per això, hem de defensar aquest patrimoni cultural.

{gallery}sarria{/gallery}

 

Vols conèixer més notícies com aquesta? SUSCRIU-TE GRATUITAMENT A NOSTRA REVISTA DIGITAL ARA MATISSE