Estudiants de batxillerat de l’IES Henri Matisse visiten el Museu del Carme i el Consell Valencià de Cultura

En la visita que el 10 de desembre van realitzar estudiants de 1r de batxillerat de l’institut Henri Matisse al Museu del Carme i al Palau de Cervelló, seu del Consell Valencià de Cultura (CVC), el president d’aquesta institució va manifestar que el CVC rep amb molt d’interés les visites dels estudiants: “El dia de demà potser algú de vosaltres serà membre d’aquesta institució”.

 

Santiago Grisolía (València, 1923), ex professor de bioquímica i biologia als Estats Units i antic deixeble i col·laborador del Premi Nobel Severo Ochoa, va aprofitar la sessió per a explicar alguns aspectes inquietants del món científic. “En un centímetre cúbic d’aigua hi ha un milió de bacteris”, va revelar.

D’altra banda, el secretari del CVC, Jesús Huguet, va presentar l’organització de l’entitat i el funcionament de les seues comissions d’Art, Ciència, Jurídica, Llegat Històric i Promoció Cultural. Huguet va informar els estudiants que des de 1985 la institució ha emés centenars d’informes, alguns tan decisius com el Dictamen sobre la Llengua de 1998, que va posar les bases per a la constitució de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Els estudiants havien visitat prèviament l’exposició Joan Lluís Vives i Tomàs Moro, instal·lada en el Museu Centre del Carme, també en el centre històric de la capital valenciana. L'alumnat va seguir amb interés les explicacions del professor Josep Martí, el qual va subratllar la importància de l’obra de Lluís Vives en el context cultural europeu del Renaixement, les seues relacions amb els principals humanistes i el seu magisteri universitari a Oxford i Lovaina. El professor va destacar que, malgrat signar les seues obres com a valencià, Vives mai pogué tornar a la seua València natal per por a la Inquisició. Igualment, hi va assenyalar la importància de Tomàs Moro, qui en la seua obra Utopia, per primera vegada en el context europeu, retrata una societat ideal i anteposa la raó ètica a la raó d'estat fins a les últimes conseqüències.

L’activitat, organitzada pels departaments de Valencià i Geografia i Història de l’institut, s’inscriu en un programa d’eixides que tindrà continuitat el 4 de març de 2015, amb una visita al centre històric de València.

{gallery}cvc14{/gallery}